Papryka jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Potrawy z papryki słodkiej, takie jak leczo, goszczą co roku na stołach tysięcy Polaków, chociaż dania z papryki są charakterystyczne raczej dla kuchni węgierskiej niż dla kuchni polskiej. Papryka ma jednak zastosowanie nie tylko jako warzywo, ale też jako przyprawa. Tutaj króluje papryka ostra chili, jednak wiele osób chętnie korzysta także z papryki sproszkowanej. Interesującym i mało znanym rodzajem przyprawy jest papryka wędzona.
Jak wędzenie zmienia smak papryki.
Jak wskazuje sama nazwa, papryka wędzona jest otrzymywana z uwędzonej za pomocą dymu papryki słodkiej. Wygląda podobnie, jednak ma całkowicie inny, mocno wędzony, słodkawy smak. Z uwagi na swój mocny aromat i charakterystyczną "ciężkość", jest wyśmienitym dodatkiem do mięs, w szczególności tych pieczonych na grillu. Można ją dodawać do marynaty, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do past kanapkowych z nasion strączkowych. Można ją także dodawać do hummusu.